Loopbaancoaching

Loopbaanperspectief

Perspectief werkplaats

Met zin en zelfvertrouwen aan de slag
Mensen die door ziekte of een beperking zijn uitgevallen staan vaak langere tijd buitenspel als het om werk gaat. Dat is jammer want werk laat je weer volwaardig mee doen en draagt bij aan je herstel.

Als je al een tijd geen werk hebt is het lastig om weer aan de slag te komen, solliciteren kan een eindeloze opgave met veel afwijzingen zijn. Wij zetten daarom in op een ander perspectief op werk: ontdek je talent, benut je talent voor de opbouw van jouw netwerk en realiseer je talent in de baan die bij je past. Laten we het stigma doorbreken dat je niet open en eerlijk kunt zijn over jezelf, uit angst voor een afwijzing. Je hebt er juist veel mee te winnen als je echt jezelf bent, wat je talent en je kracht is. Met de Perspectief Werkplaats bouw je met zin en zelfvertrouwen aan jouw plek op de arbeidsmarkt.

De perspectief werkplaats is een plek waar je inspiratie op kunt doen om de zoektocht naar geschikt werk naar je eigen hand te zetten en daar de gereedschappen voor levert. Ieder heeft een eigen verhaal, maar ook dat eigen verhaal moet je leren kennen voor je ermee kunt werken. Wij bieden je een heel scala aan gereedschappen die je verder helpen. We leren je die gereedschappen gebruiken, zodat je op eigen kracht verder kunt, je eigen toekomst vorm kan geven. 

Werk vinden doe je niet alleen, je netwerk van mensen die je ondersteunen bepaalt je kans op werk. Als je werk zoekt gaat het niet zozeer om wat je kunt, maar wie je kent. Als je niet veel mensen kent in het werk wat je wilt gaan doen, kun je nog zo goed zijn, je wordt er niet voor gevraagd.

Met de Perspectief werkplaats bouw je aan dat netwerk. Als mensen je weten te waarderen voor wat je werkelijk bent kunnen ze behulpzaam zijn om ergens binnen te komen, ergens waar ze jou nog niet kennen, maar waar je wel van waarde bent. Met de Perspectief werkplaats werken we op beide fronten aan het verdere herstel: doe het zelf samen

Eigen kracht

Je maakt gebruik van de  kracht die je hebt ontdekt bij het leren omgaan met je problemen, iets wat meer over jezelf zegt dan alles wat je daarvoor hebt geleerd. Die kracht is niet aangeleerd, maar komt echt uit jezelf. Die nieuw gevonden kracht kan wel lastig te hanteren zijn, je moet er nog wel op leren vertrouwen, er goed mee om kunnen gaan. Daar heb je zelfvertrouwen voor nodig, je moet de rust kunnen bewaren in lastige omstandigheden, je niet uit het veld laten slaan of jezelf overschreeuwen. Als je goed naar jezelf luistert hoor je zoveel meer. Anderen die dat verhaal herkennen, kunnen zich met jou verbinden. Op die manier is het werken aan je eigen verhaal een sterk middel om je zichtbaarheid te vergroten en samen te gaan werken op basis van vertrouwen.

Zelfvertrouwen

Als je weer aan de slag wilt, kun je wel wat zelfvertrouwen gebruiken. Als je het hebt, heb je dat eigenlijk niet in de gaten. Als het weg is, is het vrij lastig om het weer terug te krijgen. Positief over jezelf gaan denken helpt wel even, maar verandert de situatie niet echt. Vertrouwen is een gevoelskwestie, ook zelfvertrouwen. Aan dat vertrouwen kun je bouwen, vooral door naar je lichaam te leren luisteren. Daarmee zijn gevoelens veel nauwkeuriger te achterhalen en kun je er adequater mee omgaan. Als je ze kunt herkennen op het moment dat ze ontstaan kun je er vaardiger mee omgaan. Dan reageer je niet vanuit spanning ergens op, maar kun je eerst jezelf de rust gunnen om te achterhalen wat je echt wilt.  Spanning is een betrouwbaar signaal dat er iets niet goed gaat, maar als je vanuit spanning ergens op reageert, laat je je erin meeslepen, reageer je automatisch. Dat vergroot je zelfvertrouwen niet, dat groeit wel als je zelf regie in de situatie hebt. Met hartcoherentie leer je rust creëren in de spanning, zodat je die spanning kunt gebruiken om echt aanwezig te zijn. 

Eigen regie

Hoe kun je je eigen koers bepalen? Als je de betekenis van je eigen verhaal kent, kun je het gaan gebruiken om die koers te bepalen en vast te houden. Daarvoor is het wel lastig om in alle verschillende verhalen die er in en door elkaar heen spelen te achterhalen welk verhaal de kern is en welk script er in dat verhaal zit. Met narratieve (verhalende) coaching kun je leren naar je eigen verhaal te luisteren.

Weer aan de slag

Op verschillende manieren kun je nieuwe werkervaring opdoen. Leer-werk trajecten zijn daar een goed voorbeeld van. In de praktijk een vak leren en dan met de werkervaring aan de slag komen, zoals Rudolf, die als automonteur wil gaan werken, maar daar wel wat hulp bij kan gebruiken. Die plek heeft hij gevonden bij garage Demka, waar Mehmet, de eigenaar, veel energie steekt in de begeleiding van dergelijke leer-werk trajecten, een goed voorbeeld van bouwen aan een nieuw perspectief.