Loopbaancoaching

Loopbaanperspectief

Patrice D

eye-opener
Loopbaanbegeleiding: over wat ik zocht en wat ik vond. Toen ik ging reïntegreren startte ik een onderzoek naar wat er op deze markt te koop is.

Ik ontdekte dat je reintegratie-trajecten grofweg in twee soorten kan indelen.   Er zijn “instituten” en begeleiders die je een programma laten doorlopen dat bestaat uit tests en (groeps) cursussen. Bij de kennismaking vertellen zij hoe het traject eruit ziet. Aan het eind van rit ontvang je het testresultaat waaruit blijkt welk werk bij jouw past. Voor veel mensen werkt deze aanpak, maar ik werd niet gelukkig van het idee. Ik wilde dieper gaan. Meer onderzoek en minder oplossingsgericht. Er zijn ook begeleiders en coaches die de structuur die de instrumenten bieden loslaten en beginnen bij de persoon zelf. Dat sprak mij aan. Ik zocht dus iemand die mij in mijn proces begeleidde en waarmee ik een prettig en open contact kon hebben, zodat ik mij op mijn gemak zou voelen.

 Toen we begonnen hebben we een plan gemaakt met een aantal opties. Veel (misschien we alle) van deze opties zijn gerealiseerd. Maar er zijn ook dingen  die we vooraf niet hebben benoemd bij gekomen. Riens voorstel om de stressreductie door aandachttraining te doen vond ik een cadeautje. Rien kwam ook met het idee voor de “Starterswerkplaats”. Dit is een laagdrempelige manier om je als ondernemer op internet te presenteren. Ook erg leuk.

We hebben elkaar vaak gesproken. Een gesprek over hoe het ging liep soms naadloos over in een geleide fantasie oefening over hoe mijn gewenste werkplek en werkdag eruit ziet. Hierdoor kreeg ik een beter beeld wat ik belangrijk vind. Of Rien stelde een gesprek voor waarin de verschillende kwaliteiten van mijzelf een stem kregen in het gesprek. Dit leidde bij mij weer tot nieuwe inzichten.

Het mooie was dat er in ieder gesprek altijd wel een eye-opener, een nieuwe gedachte of een andere invalshoek was. Dat maakte het voor mij prettig en waardevol. Ik voelde mij gesteund in mijn proces, voelde me welkom en niet beoordeeld.

Zelfstandig aan de slag

Als je zelfstandig aan de slag wilt gaan met dienstverlening waar je goed in bent dan kun je op de starterswerkplaats ondersteuning krijgen bij het uitwerken van een presentatie van jouw unieke aanbod in een aansprekende vorm.

mijn perspectief Contact