Loopbaancoaching

Loopbaanperspectief

Ilse K.

het verhaal van "Grizzly" Adams

Na het beschrijven van mijn huidige werksituatie en de spanningen eromheen werd ik uitgenodigd om het hier en nu even los te laten en terug te gaan in de tijd. Ik werd gevraagd om te kijken naar figuren in boeken, films of anderen, die een indruk bij mij achter hebben gelaten in de tijd voor mijn 10e verjaardag.

In het begin vond ik het best lastig om me te herinneren, ik had er eerder nog niet bij stil gestaan. Er ging van alles door mijn hoofd, vooral vrij ongeordend en onduidelijk. Maar ik zat al midden in een nieuw proces en er kwamen steeds meer herinneringen naar boven. Door bv data te googelen of op youtube de jaargetallen in te geven kon ik wat meer dingen opsporen.

Liedjes bv uit de radio waar ik graag naar luisterde en die ik zelfs opnam op een paars cassettebandje toen ik klein was. Of karakters uit televisieseries die ik naspeelde samen met mijn broer.

Uiteindelijk had ik een lijst van ongeveer 8 filmen, boeken of liedjes die ik meenam naar Rien. Ik werd uitgenodigd om afwegingen en keuzes te maken en de cirkel steeds kleiner te maken om tot een focus te komen waarin ik mezelf kon herkennen.

Gesteund door het doorvragen van Rien kwamen gevoelens naar boven die bij deze fragmenten hoorden. Soms voelde ik me meer overspoeld door iets wat nog niet grijpbaar was maar degelijk voelbaar. Vaak wist ik bij onze bijeenkomsten geen antwoord, maar ik nam de vragen toch mee naar huis. Bewust en onbewust.

Mijn keuze viel uiteindelijk op drie onderwerpen, waaronder een tv serie die ik graag heb gekeken en waarbij ik mezelf met de hoofdpersoon kon identificeren:

__________________________________________________________________________________

The Life and Times of Grizzly Adams

De serie speelt zich af in een grotendeels onontgonnen gebied in het westen van de VS midden van de 19e eeuw. Vroeg in de serie ontvlucht de hoofdpersoon, James "Grizzly" Adams, omdat hij wordt beschuldigd van een misdaad die hij niet heeft begaan, om voortaan te leven verborgen in de bergen. Hier vindt hij een verweesd grizzlyjongen, waarover hij zich ontfermd. Hij leert hoe te overleven in de wildernis en begint een nieuw leven. Een belangrijk element van de serie is de verbondenheid met de natuur, hetgeen tot uiting komt in een nauwe en intuïtieve contact met de wilde dieren en het aanvoelen van o.a. natuurverschijnselen, een talent van Adams.

De belangrijkste bijrollen zijn de Trapper Mad Jack met zijn koppige ezel nummer zeven en de Indiaan Nakoma die Adams ondersteunen in zijn avonturen. Dit gaat gepaard met veel respect en humor. Maar in het begin ook met wrijving en wantrouwen. Adams moet doorzetten waarvoor hij staat, vertrouwen van andere winnen en zich zelf vertrouwd maken met de omgeving. Nakoma ontwikkeld zich tot zijn steun en toeverlaat en tot kundige van de natuur, waarop Adams kan bouwen.

Er komen thema's aan bod in verband met respect, natuur als spiegel, zelfreflectie, autonoom kunnen overleven, gevoel van vrijheid, omgang met anderen, dier en natuur als spiegel, ervaren van gedrag en gevolgen, eigen aanpak.

__________________________________________________________________________________

In de gesprekken met Rien werden parallellen tot mijn huidig proces duidelijk zichtbaar. Sterker nog. Vol verbazing zat ik vaak te kijken naar de aanknopingspunten die ik kon maken van mijn huidige situatie naar het gekozen verhaal en andersom. Beginnende bij mijn ontslag en de beschuldigingen eromheen. En ook mijn motivatie voor mijn handelen. Begrippen zoals autonomie, intuïtie, creativiteit, humor en veiligheid maakten ook deel uit van mijn huidige situatie en behoeften.

Rien vroeg me heel bewust te kijken naar op welke manier ik NU dingen doe, waarbij ik me goed voel. De focus lag op de vraag hoe ik alledaagse situaties aanpak. Wat doe ik al en wat maakt me uit? Hierbij maakten we bewust een verbinding van het verhaal naar het hier en nu. Binnen dat proces speelde ik thuis dagelijks met de hond van de buren "balletje gooien". Ik besefte steeds meer dat dit simpel spelletje veel meer met me doet dan het op het eerste gezicht lijkt. Ik voelde me steeds aangetrokken door de hond en gooide niet alleen een bal, ik bleef in beweging. Ook mentaal kwam ik niet in een impasse na mijn ontslag, ik lachte veel en knuffelde met de hond, die onbevangen onvoorwaardelijk bij me was.

Onder andere deze sleutelsituatie maakte dat ik de volgende stap deed en op zoek ging naar werk met honden. En stootte op een opleiding tot therapiehondenbegeleider en verdiepte me hierin. Hiermee kon ik mijn werk in de zorg aanvullen en mijn behoeftes aan autonoom werken , intuïtief waarnemen, non-verbaal observeren, creatief handelen vorm geven.

Alle stappen die ik in deze richting ondernam voelden erg positief. Hier kon ik mezelf in kwijt en opladen met positieve energie.

Inmiddels heb ik de opleiding bijna afgerond en had al een therapiehond bij mij thuis in opleiding. Deze hond had een slechte start gehad bij de fokker en was erg wantrouwend. Er was veel "fingerspitzengefühl" voor nodig om zijn vertrouwen te winnen en met hem te gaan trainen. Ik moest mezelf vertrouwd maken met de lichaamstaal van de hond en non-verbale technieken inzetten om hem te steunen. Een rustige, open en consequente houding was belangrijk. En wat ik steeds meer voelde was een diepe verbondenheid met deze hond.

Ik moest denken aan een scene uit The Life and Times of Grizzly Adams, waar Adams zich tegenover Nekoma door moest zetten en duidelijk moest maken dat hij op hem kan bouwen. Dit verhaal begeleid me vaak in verschillende situaties en voelt als een basis voor me.

Wat doe ik al en wat maakt me uit?

Hierbij maakten we bewust een verbinding van het verhaal naar het hier en nu.
Binnen dat proces speelde ik thuis dagelijks met de hond van de buren "balletje gooien".
Ik besefte steeds meer dat dit simpel spelletje veel meer met me doet dan het op het eerste gezicht lijkt.
mijn perspectief Contact